Popradský Dom fotografie presťahuju do Liptovského Mikuláša

12.12.2005 Poprad

Poprad/Liptovský Mikuláš 12. decembra (TASR) - Dom fotografie, ktorý desať rokov pôsobil v Poprade, presťahujú začiatkom budúceho roka do priestorov Galérie ...
Poprad/Liptovský Mikuláš 12. decembra (TASR) - Dom fotografie, ktorý desať rokov pôsobil v Poprade, presťahujú začiatkom budúceho roka do priestorov Galérie Petra Michala Bohúňa (GPMB) v Liptovskom Mikuláši. Slávnostne ho plánujú otvoriť 2. marec 2006.

Uviedla pre TASR riaditeľka liptovskomikulášskej galérie Zuzana Gažíková.
V GPMB začali v týchto dňoch upravovať časť jej nevyužitých priestorov - bývalého reštaurátorského ateliéru a skladov. Dom fotografie získa aj nové výstavné priestory, tzv. malú výstavnú sálu, kde bývali doteraz komornejšie prezentácie výtvarných diel. Podľa slov Gažíkovej ich galéria dlhodobo spolupracuje s popradským Domom fotografie pri organizovaní tvorivých dielní, výstav. V auguste a v septembri vedno pripravili výstavu prác účastníkov Letnej školy fotografie.
Dom fotografie je jediná špecializovaná inštitúcia svojho druhu na Slovensku, ktorá sa venuje systematickej a mnohostrannej činnosti v oblasti súčasnej i historickej fotografie. Otvorili ho v roku 1996 na Námestí Sv. Egídia v Poprade, kde však nemá dostatočné priestory na rozširovanie svojich aktivít. Okrem toho vzrastá aj nájomné, poznamenala Gažíková.
S Popradom sa Dom fotografie lúči výstavou s rómskou tematikou, ktorá potrvá do 15. januára budúceho roka. Projekt vznikol v spolupráci s vydavateľstvom Región Poprad a Krajským múzeom v Prešove. Výstava premiérovo prezentuje neznáme dielo Jozefa Kolarčíka -Fintického z osád na východe Slovenska zo zbierok Krajského múzea v Prešove a exkluzívny výber originálnych pohľadníc s rómskou tematikou z rokov 1900 - 1930 zo súkromných a verejných zbierok bývalého Rakúsko-Uhorska.
 

Vyberte región

mark